De nieuwe RENOLUTION-premies: wat moet u weten? 

De afzonderlijke Energiepremies, de Premie voor renovatie van het woonmilieu en de Premie voor de verfraaiing van gevels vallen sinds januari 2022 onder één overkoepelende term in Brussel: de RENOLUTION-premies.  Dit is een nieuwe strategie voor de renovatie van Brusselse gebouwen die tegen 2050 een gemiddelde energieprestatie van 100 kWh/m²/jaar moeten halen. Maar wat zijn de nieuwigheden en op welke premies kunt u een beroep doen wanneer u dak-, gevel- of isolatiewerken laat uitvoeren? We zetten alles even op een rijtje.

Premies na de werkzaamheden

De meeste energie gaat verloren via de muren en het dak. Goed geïsoleerde daken en muren zijn dus het halve werk. Denkt u erover na om uw energieverbruik drastisch terug te dringen door enkele slimme renovaties door te voeren? Dan kunt u heel wat kosten besparen dankzij de RENOLUTION-premies die gelden vanaf maart 2022.

Wanneer je renovatiewerken laat uitvoeren in Brussel, moeten alle subsidieaanvragen ingediend worden nadat de werken zijn uitgevoerd en de saldofactuur ontvangen en betaald is. Dateert uw laatste factuur van 2021? Dan valt u nog onder de regeling voor 2021. Informeer u hier voldoende over.

Premies voor dak

Wanneer u als particulier uw dak onder handen laat nemen, kunt u in aanmerking komen voor een subsidie voor de volgende werkzaamheden:

  • Dakstructuur: plaatsing of vervanging van dakconstructies die dakbedekking moeten dragen, structuurversterking van het dak voor plaatsing van groendak of waterbergend dak.
  • Dakbedekking en waterdichting: plaatsing of vervanging van elementen die zorgen voor waterdichtheid van platte en hellende daken.
  • Thermische dakisolatie: plaatsing van thermische isolatie van platte en hellende daken
  • Dakaccessoires: plaatsing van toebehoren aan hellende en platte daken (regenpijp, afvoer, structuur, daklijst …).
  • Groendak en waterbuffering: installatie van groendaken op plat of hellend dak en werkzaamheden voor waterbuffering.

Ook voor gevels vallen er subsidies te rapen

Pakt u uw gevel aan? Dan zijn volgende subsidies mooi meegenomen:

  • Thermische gevelisolatie: de thermische isolatie van wanden die in contact staan met de buitenomgeving.
  • Bekleding: plaatsing of vervanging van gevelbekleding (met uitzondering van PVC).
  • Bepleistering: het aanbrengen van cement.
  • Verfraaiing voor-, achter- en zijgevel: werkzaamheden voor reiniging en onderhoud, aanbrenging van coating of waterafstotende producten.
  • Akoestische muurisolatie: werken voor isolatie van muren tussen twee woningen.

Kom ik in aanmerking voor alle premies?

Uiteraard kan het zijn dat u niet voor alle premies in aanmerking komt. Er zijn aan elke premie afzonderlijk enkele regels verbonden waarmee u rekening moet houden. Zo heeft u geen recht op de premie dakbedekking wanneer u uw dak niet isoleert of maakt u geen kans op de premie dakaccessoires als u niet in het gebouw woont. Indien u meer informatie wenst over de mogelijkheid van premies voor uw project, is het van groot belang u correct te informeren. De premies zijn ook niet van toepassing wanneer u zelf aan de slag gaat.

Meer weten over de RENOLUTION-premies?

De lijst is niet eindeloos. Voor de juiste en actuele informatie verwijzen we u graag door naar de website van Leefmilieu Brussel.

Wenst u meer informatie over de renovatiepremies voor dak– of gevelwerken of heeft u graag dat wij die voor u aanvragen? Onze deskundigen helpen u heel graag verder.

Contact

Menu