Hoe efficiënt duiven verjagen van uw dak?

Wie jaarlijks correct zijn dak onderhoudt, zal al gemerkt hebben dat duiven soms een pest zijn die het schoonmaken van uw dak er niet gemakkelijker op maken. Van alle vogels zorgen duiven het vaakst voor overlast, vooral in de steden. Aangezien het strafbaar is om deze onruststokers te doden, is verjagen de enige optie. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die duiven van uw dak weren zonder ze pijn te doen. We zetten 5 methodes op een rij.

5 verschillende hulpmiddelen

1. Duivenpinnen

Duivenpinnen of anti-duivenstrips zijn strips met pinnen op die ervoor zorgen dat duiven niet langer kunnen landen op uw vensterbank, dak of dakgoot. Door die eerste landing te hinderen, voelt een duif zich minder snel op haar gemak op uw dak. Een vogel zal er niet snel nesten als strips of pinnen het onmogelijk maken om te landen. Meestal worden de pinnen of strips bevestigd op balustrades, vensterbanken of draagbalken.

2. Duivennetten

Met netten kunt u ervoor zorgen dat duiven hun nest niet gaan bouwen op uw dak. De meeste duiven nesten in holle ruimten en zijn niet kieskeurig over de esthetiek van hun nest. Gewoon een gat met wat takjes is vaak al voldoende. Met netten of vangkooien vermijdt u dat uw dak hun nieuwe woonst wordt. De staat van uw gevel en dak laten nakijken is uiteraard stap 1. Door enkele gaten te laten dichten of bakstenen te laten vervangen of herstellen, kunt u vaak het probleem ook al oplossen en bespaart u zichzelf de investering van de netten.

3. Geluidsinstallaties met signalen

Geluidsinstallaties met signalen zijn voor duiven ontzettend onaangenaam. Ze maken hun verblijf op uw dak zo onaantrekkelijk dat ze er meestal snel weer vandoor gaan. Meestal werkt men met twee soorten geluiden: geluiden die vogels irriteren en geluiden die vogels de stuipen op het lijf jagen, bv. door bepaalde roofvogels te imiteren. Sommige geluidsinstallaties hebben ook lichten of trillingen als extra factor om duiven te verwarren en weg te houden.

4. Elektrische bedrading

Dit is een iets meer geavanceerde variant van het duivennet. Het principe is hetzelfde maar deze methode is iets minder duifvriendelijk.

5. Traditionele vogelverschrikkers

Wie houdt van traditie en een creatieve geest heeft, kan kiezen voor een ouderwetse vogelverschrikker. Die zal efficiënt duiven verjagen maar soms slechts tijdelijk. Sommige duiven zullen snel doorhebben dat het om een pop gaat en geen echte mens. De vogelverschrikker regelmatig van positie veranderen, kan het effect wat verlengen. Toch hebben geluidsinstallaties vaak een langduriger effect. Vogelverschrikkers zijn natuurlijk wel gezellig en de meest vogelvriendelijke oplossing, maar misschien is duiven verjagen op deze manier alvast niet ideaal voor flats en appartementen.

Duivenplaag vermijden

Met deze 5 wapens kunt u ten strijde gaan tegen deze pestvogels zodra het te laat is, maar u kunt ook alvast dit advies ter harte nemen om een mogelijke duivenplaag te vermijden.

“Laat geen voedsel slingeren, voeder duiven niet en houd uw afvalcontainers gesloten.”

Ondervindt u toch schade aan uw dak door duiven of wilt u professionele hulp bij het herstellen of onderhouden van uw dak om dergelijke ongenode gasten geen kans te geven om te nesten? Neem dan gerust contact op met ons.

Menu