De doorgevoerde vereenvoudiging van de verschillende premiekanalen naar MijnVerbouwpremie als algemeen online platform is een succes. Een verbouwpremie in Vlaanderen aanvragen was nog nooit zo gemakkelijk. Het e-loket is ook een meerwaarde voor het afhandelen van premies voor dakisolatie en -renovatie. Dat komt omdat het platform alle aanvragen omtrent verbouwingspremies toelaat voor zowel particulieren als ondernemers. En dat geldt ook voor de verschillende soorten gebouwen: niet-residentiële panden, woningen, appartementen of appartementsgebouwen. Niet alleen energierenovaties gaan via dit online loket. Ook premie-aanvragen voor allerhande investeringen in de woonkwaliteit vinden hun weg naar MijnVerbouwpremie.be.
De simulator
Staat u op het punt om dakisolatie te laten plaatsen of uw dak te laten renoveren? En wilt u graag weten op welke premiebedragen u zult kunnen terugvallen in 2023? Dan is de simulator een uitstekend hulpmiddel voor het bereken van uw verbouwpremie! Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst kunt u een goede benadering krijgen van de premies die u kunt aanvragen en de bedragen die u dus kunt terugvorderen. Deze simulator houdt rekening met de ouderdom en functie van uw woonst en of u al dan niet zelf de eigenaar bent. Het is handig om de oppervlakte te weten van uw dak wanneer u gebruik maakt van deze tool. Hoewel het resultaat een heel goed idee geeft, is het exacte premiebedrag afhankelijk van nog een aantal factoren die niet opgenomen zijn in deze berekenmodule.
Voorbeeld: dakisolatie
Voor het plaatsen van dakisolatie aan een woning ouder dan 15 jaar die u zelf betrekt maar huurt, bedraagt de premie € 480 per 60 m². Dit resultaat houdt echter geen rekening met uw inkomenscategorie. Een huisbaas die een te verhuren pand tussen de 5 en 15 jaar oud renoveert door dakisolatie te plaatsen zal volgens een eenvoudige simulatie niet kunnen terugvallen op een premie. Dit kan wél als het gaat om het vervangen van een gasboiler door een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp(boiler) of zonneboiler. Toch is het niet zo dat u als eigenaar van een appartementsblok in de kou blijft staan. De premies worden elk jaar aangepast en het online aanvraagplatform krijgt regelmatig een update.
Appartementsgebouwen
De simulator geeft een goede indicatie. Toch zijn er een aantal extra factoren waarmee u rekening moet houden bij het incalculeren van uw premie. Naast uw maandelijks inkomen en het doel van uw gebouw, is het bv. in het geval van een appartementsgebouw belangrijk of het gaat om werken aan de privatieve of gemeenschappelijke delen. Het maakt niet uit of het appartementsgebouw eigendom is van een vereniging van mede-eigenaars (VME) of één eigenaar. In het geval van dakwerken aan de gemeenschappelijke delen, is er namelijk wel financiële steun voorzien. Zeker wanneer u in een lagere of gemiddelde inkomenscategorie valt, is er een hogere premie beschikbaar via MijnVerbouwpremie. Hiervoor raadt men aan om pas vanaf 1 april 2023 een aanvraag in te dienen, omdat er nog volop wijzigingen worden doorgevoerd op het e-platform.
Papier is passé
Papieren aanvragen voor premies zijn niet langer beschikbaar. Gelukkig is er veel begeleiding en wordt het systeem constant bijgestuurd om het voor iedereen transparant en toegankelijk te houden. Wilt u een vrijblijvende offerte om via de simulator uw premie te kunnen berekenen? Neem dan gerust contact op met ons.