Waarom een groendak een uitstekende investering is?  

Een grote tuin met een mooi aangelegd terras staat bij de meesten op hun verlanglijst. Maar heeft u al eens overwogen om een groendak te plaatsen? We hebben het hier niet over een groen geschilderd dak, maar over een dak bedekt met planten en gras. Van kruiden, vetplanten, mossen en struiken tot … bomen! Een groendak is niet alleen een streling voor het oog, het is bovendien een enorm goede ecologische overweging.   

Een extensief of intensief groendak   

Wilt u graag een groendak op uw woning? Dan denkt u best eerst na of u een intensief of extensief groendak wenst.  Een intensief groendak is vergelijkbaar met een echte tuin. Dankzij de afwisseling tussen terras, een pad en groenzones, heeft u zelfs niet het gevoel dat u zich op een dak bevindt. Een intensief groendak vereist wel extra draagstructuur, want de planten hebben een horizontale wortelgroei. Een extensief groendak daarentegen dient niet om op te lopen. Het is enkel ter decoratie en vergt zeer weinig onderhoud. Een aangepaste ondergrond en vetplanten bedekken op die manier uw dak. Voor een extensief groendak kunt u rekenen op dakwerken Jullien. Wij maken uw dak met plezier klaar voor een grote lading planten en bloemen.  

Een ecologische overweging   

Een groendak biedt zonder twijfel een esthetische meerwaarde. Maar ook op ecologisch vlak heeft een groendak toegevoegde waarde. Met een groendak verbetert u mee de luchtkwaliteit van de stad, want groene daken nemen fijnstof en CO2 op. Een dak met planten en grassen beschermt trouwens ook uw dakbedekking. Een groendak is namelijk veel beter bestand tegen vriestemperaturen in de winter en warme zonnestralen in de zomer. De levensduur van uw dak kan zo tot wel 30 jaar bedragen.  

Bovendien wordt 50% van het regenwater geabsorbeerd en gefilterd door het groendak. Daardoor is een groendak een geschikte verblijfplaats voor heel wat planten- en diersoorten. Ook uw zonnepanelen werken efficiënter, omdat de temperatuur van uw dakbedekking nooit hoog zal zijn. Hoge temperaturen breken namelijk de optimale werking van uw zonnepanelen af. Een ecologische overweging, dus!  

Aanleg van een groendak   

De aanleg van een groendak is niet evident. U kunt steeds een beroep doen op dakwerken Jullien om alles tot in de puntjes af te werken. Hoe wij het aanpakken?   

Wij maken eerst en vooral het dak en alle afvoeren proper. We plaatsen een wortelwerende roofing en een drainagelaag op de bodem. Zo zullen de wortels van uw planten het dak niet beschadigen en sijpelt het water niet naar binnen. Belangrijk is ook de plaatsing van een controleput bij elke afvoer op de drainageplaat. Zo is de afvoer altijd gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud en controle. Tot slot planten wij of legt u zelf uw groendak aan met vetplanten of kruiden. In een mum van tijd geniet u dus van een dak vol groen. Wat wil een mens nog meer?   

Hoe moet u een groendak onderhouden?   

Uiteraard moet u uw groendak goed onderhouden. Met een goed onderhoud verleng je de levensduur van uw groendak aanzienlijk. Verwijder daarom twee keer per jaar alle onkruid tussen de planten. Bemest het dak met een speciale meststof en geef het bij extreme droogte voldoende water. Zeker in het eerste jaar na aanleg, is dat van essentieel belang. Snoei indien nodig de struiken en de bomen of plaats vogelwering zodat vogels het dak niet vernielen. Past u al deze tips toe? Dan slaagt de aanleg zonder twijfel!  

Meer weten over de aanleg of het onderhoud van groendaken? Dakwerken Jullien geeft je graag meer informatie!   

Menu