Zo kunt u uw gevel beschermen tegen diverse weersomstandigheden

De gevel is het gezicht van uw woning en uiteraard wilt u dat dat gezicht er fraai uitziet. Bovendien is uw gevel het schild dat de impact van vocht en andere externe elementen moet weerstaan. Toch zijn gevels nog steeds bijzonder gevoelig voor allerlei invloeden van buitenaf, met name het weer. Dan gaat het niet alleen over het vocht afkomstig van gewone neerslag, maar ook over zure regen en het krimpen en uiteenzetten van voegsel door wisselende temperaturen, waardoor barsten kunnen ontstaan. Gelukkig zijn er manieren om uw gevel te beschermen tegen al dat natuurgeweld. En als er dan toch al schade heeft plaatsgevonden, zijn er gelukkig ook manieren om dat weer ongedaan te maken en ervoor te zorgen dat het niet meer opnieuw gebeurt.

Waterdichte coating

Heel wat gevels hebben een capillaire werking. Dat wil zeggen dat de stenen allerlei kleine holtes bevatten die gemakkelijk vocht opslaan. Als u eens een baksteen van dichtbij bekijkt, zult u die sponsachtige structuur zeker merken. Wilt u uw gevel beschermen tegen vocht, dan kunt u een beschermende laag laten aanbrengen. Deze wordt ook wel een hydrofuge genoemd. Zodra het product is aangebracht, vormt het een waterdichte film waardoor uw gevel niet langer als een spons reageert op vocht. In plaats daarvan zal alle nattigheid van uw gevel afglijden.

Het voordeel van deze aanpak is dat deze laag volstrekt onzichtbaar is. Uw gevel blijft er exact hetzelfde uitzien, maar is nu wel beschermd. Vooraleer dergelijke producten uw gevel beschermen tegen diverse weersomstandigheden, zal de buitenmuur wel eerst grondig gereinigd moeten worden. Zo zullen eerst algen of mos moeten worden verwijderd. Indien uw gevel toch al beschadigd is geraakt, zal deze eveneens moeten worden hersteld. Pas dan kan de hydrofuge worden aangebracht.

Bekleding

Als u ervoor openstaat om het uiterlijk van uw woning te veranderen, kunt u ook een waterdichte gevelbekleding overwegen. Kaleien is dan bijvoorbeeld een optie. Dit is een dike laag kalkverf die uw gevel een iets ander, veelal wat ruwer uiterlijk geeft. Crepi is ook een populaire oplossing. Dit materiaal wordt ook wel eens ‘buitenpleister’ genoemd. Deze laag is nog dikker en zal uw gevel onherkenbaar maken. Als u het bijvoorbeeld op bakstenen laat aanbrengen, zullen de afzonderlijke stenen niet meer zichtbaar zijn onder de dikke laag crepi.

Zowel kaleien als crepi beschermen goed tegen vocht en temperatuur. Dit is echter niet de goedkoopste aanpak en vergt ook heel wat meer werk dan een hydrofuge. Daartegenover heeft een nieuwe gevelbekleding wel het voordeel dat u meteen ook gevelisolatie kunt laten plaatsen. Als u daarvoor kiest, dan bent u in één keer ook beschermd tegen condensatieproblemen en eventuele schimmelvorming op uw binnenmuren.

Hydrofobe verf

Misschien wilt u niet alleen uw gevel beschermen tegen diverse weersomstandigheden, maar ook nog eens een fris nieuw kleurtje geven aan uw woning? In dat geval kunt u vochtwerende verf overwegen. Er komt natuurlijk heel wat werk bij kijken, maar het is meestal iets minder prijzig en complex dan kaleien of crepi aanbrengen. Bij deze aanpak is het ook nodig om de gevel eerst schoon te maken of professioneel te laten reinigen, anders zal de verf niet hechten. Meestal zijn meerdere lagen nodig, maar nadien is de gevel zonder twijfel goed vochtbestendig gemaakt.

Herstel

Vooraleer een vochtwerende laag kan aangebracht worden, moet een gevel soms eerst hersteld worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er barstjes zichtbaar zijn of als er stenen los zitten. Vaak is dit het resultaat van de afwisseling van hitte en koude, waardoor het materiaal uitzet en weer krimpt. In dat geval zal uw gevel eerst hersteld moeten worden aan de hand van voegrestauratie of metselwerkrenovatie. Daarbij is het nodig om de scheurtjes, holtes en barsten op te vullen en de gevel te verstevigen. Pas daarna kan er een waterafstotende laag bovenop komen.

Hoe wilt u uw gevel beschermen?

Vindt u het moeilijk om uit te maken welke techniek voor uw woning de beste oplossing is? Neem dan vrijblijvend contact op. Vanuit onze expertise doen wij u dan een voorstel.

Menu