Welke dakpannen moet ik kiezen?

Dakpannen zijn al jaren de bekendste soort dakbedekking. Toitures Jullien in Beersel biedt een breed assortiment aan van soorten, uitvoeringen, kleuren en afwerkingen. Dankzij onze jarenlange ervaring bent u verzekerd van een vlekkeloos eindresultaat dat perfect binnen uw vooropgestelde budget past. Dakpannen kunnen immers bijzonder snel gelegd worden waardoor de duur van de aanleg van het dak tot een minimum beperkt wordt.

Soorten dakpannen

Dakpannen zijn beschikbaar in vele verschillende soorten. Uiteraard zijn er verschillende vormen van dakpannen, elk met hun eigen karakteristieken. Ook het materiaal waaruit dakpannen zijn gemaakt heeft invloed op de prijs en de toepassingen. Veel voorkomende soorten zijn:

  • Keramische dakpannen: deze zijn bijzonder duurzaam. Ze kunnen zelfs langer dan een heel mensenleven meegaan! Kleidakpannen zijn gemaakt uit gebakken rivierklei. Zelfs de Romeinen gebruikten deze techniek al. Het zijn visueel mooie pannen, ze zijn kleurvast en bieden een natuurlijke look. U kunt ook kiezen voor een model met een glazuurlaag dat extra bescherming biedt tegen groenaanslag en mos.
  • Betonnen dakpannen: wanneer u een beperkter budget heeft, zijn betonnen dakpannen een interessante optie. Deze zijn immers goedkoper dan kleidakpannen en kunnen ook sneller gelegd worden wat extra scheelt in de prijs. Hoewel ze niet zo duurzaam zijn als kleipannen kunt u toch gerust zijn voor een slordige 30 jaar. De betonsector zit bovendien niet stil en komt voortdurend met nieuwe modellen waardoor slijtage vermindert en levensduur verhoogt. Betonpannen zijn ook ecologischer dan kleipannen omdat ze perfect recyclebaar zijn.

Vormen pannen

Naast het materiaal zijn dakpannen ook beschikbaar in verschillende vormen. Afhankelijk van de hellingsgraad van een dak is een bepaalde vorm meer aangewezen dan een andere.

Holle pannen

Hier zijn opnieuw drie onderverdelingen in:

  • zonder sluiting: Dit soort pannen geeft aan uw dak een golvend uitzicht omdat het waterafvoerende gedeelte een gebogen vorm heeft. Dit type pan kan gelegd worden op daken met een minimum hellingsgraad zoals bepaald door de fabrikant.
  • met sluiting: Dit is een verbeterde versie van de holle pan zonder sluiting en kan gelegd worden op daken met een kleine als een grote hellingsgraad. Net zoals de holle pan zonder sluiting geeft dit model een mooi golvende look.
  • Met lichte golving: dit model kan al gebruikt worden op daken met een hellingsgraad zoals bepaald door de fabrikant. Ze heeft een diepere welving dan de holle pan me sluiting maar het uiterlijk van de holle pan zonder sluiting.

Platte pannen / vlakke pannen

Ook hier zijn opnieuw drie soorten in te onderheiden:

  • Met ribben en sluitingen: dit model is extra stevig door een centrale rib. Deze lichtgolvende pannen kunnen gelegd worden op daken met een minimale hellingsgraad zoals bepaald door de fabrikant.
  • Met sluiting: kan gelegd worden op daken met een minimale hellingsgraad afhankelijk wat de fabrikant bepaalt. Uw dak krijgt door dit type pan een heel vlak uitzicht
  • Tegelpannen: ook wel leipannen genoemd. Dit is de dakbedekking bij uitstek voor heel steile daken met een grote hellingsgraad. Omdat ze kruiselings over elkaar worden gelegd blijft een groot deel van de pan zichtbaar.

Toitures Jullien begeleidt u met kennis van zaken doorheen de vele mogelijkheden. Op basis van uw specifieke situatie, voorkeur en budget maken wij een offerte op maat. Contacteer ons vrijblijvend en ontdek ons ruime gamma.

Menu